GeoGebra za osnovnošolce

Projekt pri predmetu IKT v izobraževanju

Namestitev

Iskanje programa

V spletni brskalnik vtipkamo “geogebra prenos” ali “geogebra download” in izberemo prvi zadetek. Lahko tudi obiščemo spletno stran https://www.geogebra.org/ in na levi, v meniju (ikona ) izberemo možnost “Prenos aplikacij” oziroma na dnu pod kategorijo “Aplikacije” izberemo možnost “Prenos aplikacij”. Odpre se stran s prosto dostopnimi aplikacijami za iOS, Android, Windows, Mac, Chromebook in Linux. Izbiramo lahko med Klasično GeoGebro 5 in Klasično GeoGebro 6.

Lahko uporabimo tudi spletno verzijo. V brskalnik vtipkamo “geogebra” in izberemo prvi zadetek oziroma obiščemo spletno stran https://www.geogebra.org/.

Nameščanje Klasične GeoGebre 5

Izberemo napis “PRENOS” in počakamo. Ko je datoteka naložena jo poiščemo med prenosi na svojem računalniku (ali tablici). Datoteka ima končnico .exe. Z dvojnim klikom na ikono odpremo okno in začnemo z nameščanjem aplikacije. (Računalnik nas lahko vpraša “Ali želite tej aplikaciji dovoliti spreminjanje vaše naprave?” Izberemo “Da”.Odpre se okno “GeoGebra Installer”, kjer v prvem koraku izberemo (slovenski) jezik. Nato izberemo gumb “Naprej >”. Odpre se besedilo z licenčno pogodbo. Tu izberemo gumb “Se strinjam”. Nato pa izbiramo med možnostma namestitve, standardno (ang. standard) ali po meri (ang. custom). Izberemo možnost “Standard” in nato “Namesti”. Počakamo nekaj trenutkov, da se aplikacija namesti. Odpre se okno “Zaključevanje namestitve GeoGebra 5”. Izberemo gumb “Dokončaj” in aplikacija se odpre.

Nameščanje Klasične GeoGebre 6

Izberemo napis “PRENOS” in počakamo. Ko je datoteka naložena, jo poiščemo med prenosi na svojem računalniku (ali tablici). Datoteka ima končnico .exe. Z dvojnim klikom izberemo ikono in počakamo nekaj trenutkov. Aplikacija se odpre brez posebnega postopka namestitve. Izberemo meni (ikona ) v desnem zgornjem kotu, nato na “Settings” (ikona ). V prvi vrstici imenovani “Language:”, izberemo želen jezik, npr. “Slovenian/Slovenščina”. Z izbiro križca v desnem zgornjem kotu zapremo zavihek nastavitev.

Spletna verzija

V kategoriji “Ready for Tests” izberemo možnost “Klasična GeoGebra”. Ta se odpre v novem zavihku.

Slike ikon so objavljene pod licenco CC BY-NC-SA 4.0. Avtor: GeoGebra

Dostopnost